Valaisimen valinta ja sen vaikeus
- 06 Jun, 2024
Valaisin on sisustuksessa kuin piste i:n päällä eli se kruunaa tai latistaa sisustamisen. Eikä elämää tee yhtään helpommaksi valaisimen valinta tai oikeastaan sen vaikeus. Ongelma monesti piilee siinä, että mahdollisuuksia on paljon ja toisaalta siinä, että oma silmä ei aina huomaa sitä, mikä parhaiten sopisi omaan tilaan. Se tuntuu joskus kuin pyörittäisi rulettia eikä kuula mene millään pyöräytyksellä oikeaan lokeroon. Onko sinullakin sama fiilis? Mitä tälle tunteelle voi tehdä?
Ruletin periaatteet ja valaisimen valinta
Vaikka ruletin hyödyntäminen kuulostaa hyvin kaukaiselta valaisimen valinnassa, siitä periaatteesta voi joskus olla hyötyä. Käännyimme rulettiammattilaisen puoleen ja kysyimme, miten hän yhdistäisi ruletin periaatteet oikean valaisimen valintaan.
Kysymykseen vastaa Emilia, joka kirjoittaa työkseen sisältöä onlinecasinosuomen -sivustolle. Hän toteaa aluksi, että rulettiopas on erinomainen apu ja valaisimen valinta tulee helpoilla kysymyksillä huomattavasti yksinkertaisemmaksi.
Myös ruletissa tehdään valintoja kuten esimerkiksi musta vai valkoinen, parillinen vai pariton, pieni numero vai iso numero. Sama pätee valaisimiin, joskin kysymykset ovat hiukan erilaisia. Lisäsi sisustuksessa on myös mietittävä, millainen sisustus huoneessa on olemassa tai on tulossa.
Millaisilla kysymyksillä voi lähteä liikkeelle?
Jos huoneessa on jo sisustus, voi lähteä heti haarukoimaan näitä kysymyksiä:
- Onko huoneessa jo katseenvangitsija vai tuleeko valaisimesta sellainen?
- Onko kyseessä huoneen päävalo, kohdevalaisin vai tunnelmaa tuova valaistus?
- Halutaanko suoraa vai epäsuoraa valoa?
- Mitä värejä valaisimessa voi olla?
- Onko jokin muoto, mikä sopii muuhun sisustukseen?
- Mikä kohta tilassa on se, missä vietetään eniten aikaa?
Näiden kysymysten avulla alkaa vähitellen hahmottaa, millainen valaisin tai useampi sopii tilaan sekä sen, miten ne kannattaa sijoittaa. Lisäksi huoneen korkeus asettaa rajoitteita ja joissain tilassa seinävalaisin voi olla huomattavasti parempi ratkaisu. Vaihtoehtojen tekeminen sekä kysymyksiin vastaaminen muistuttaa ruletin valintoja.
Valaisimen valinta ja vaihtoehdot
Moni sisustaja on varmasti usein törmännyt siihen, miten vaikea kivijalkaliikkeessä on tehdä valintoja. Vaihtoehtoja on rinnakkain useita ja välttämättä isossa liiketilassa ei hahmota oman kodin mittasuhteita kuten pitäisi. Siinä häviää mielestä myös tilan koko, joten valaisimen valinta muodostuu yllättävän vaikeaksi.
Nettikauppojen kuten Homedeco, vaihtoehtoihin on helpompi tutustua, sillä kuvissa on yksi valaisin kerrallaan. Lisäksi niissä on valaisimen mitat, joten niiden avulla pystyy hahmottamaan koon huomattavasti paremmin.
Eteen tulee kuitenkin aina niitä tilanteita, että kun on tehnyt valinnan sekä tilauksen, seuraavana päivänä osuu silmiin vielä parempi ratkaisu. Silloin on pakko tyytyä ‘toiseksi parhaimpaan’ valintaan.
Valaisimen valinta: koko ja materiaali
Usein on vaikea hahmottaa tarkasti valaisimen kokoa ja sitä, miltä tietty materiaali näyttää omassa tilassa. Näissä kohdissa valaisimen valinta usein menee niin sanotusti pieleen. Kotiin tulee liian pieni tai liian iso valaisin suhteessa siihen tilaan, mihin se on tarkoitettu.
Valaisimen materiaalin valintaan vaikuttaa moni tekijä. Joku haluaa valaisimen kestävän vuosia, kun toinen taas haluaa mieluummin sellaisen, jonka voi vaihtaa muutaman vuoden päästä uuteen. Materiaali vaikuttaakin paljon juuri sen kestävyyteen sekä siihen, miten helppo se on kierrättää.
Jos valaisin on hyvin säilynyt, sen voi myydä eteenpäin muutaman vuoden kuluttua. Silloin materiaaliksi kannattaa valita sellainen, jota on helppo pitää puhtaana ja toisaalta tyyliksi sellainen, joka kestää aikaa ja jolla on lisäksi jonkinlainen jälleenmyyntiarvo.
Miten Emilia valitsee valaisimensa?
Oli pakko vielä udella Emilialta, miten hän sisustaa kotinsa ja onko valaisimen valinta hänen mielestään helppoa. Hän toteaa, että hän on hyvin luova ja värikäs ihminen, joten hän valitsee valaisimet varsin spontaanisti. Hänen periaatteensa on myös se, että niitä on vaihdettava usein, joten hän suosi pöytä- ja lattiavalaisimia.
Yleisvalaisimeksi hän valitsee yleensä hyvin mitäänsanomattoman näköisen ja mahdollisimman huomaamattoman ratkaisun, jolloin tilaan saa enemmän värikkyyttä eri tasoilla olevista pienemmistä valaisimista. Hän myöntää olevansa hiukan omaperäinen ratkaisujensa suhteen, mutta viihtyy vaihtoehtojensa keskellä täydellisesti.
Valaisimen valinta lyhyesti
Kun valaisimen valinta on edessä, pyri hahmottamaan tila tarkasti ennen valintaa sekä miettimään, miten huoneessa viihdytään ja miten huonekalut ovat suhteessa valaisimiin. Mieti myös, miten huoneen korkeus sopii suosikki valaisimen kanssa yhteen.
Mieltä voi aina muuttaa eikä ratkaisua tarvitse tehdä heti, vaan jonkin verran kannattaa itselleen antaa aikaa sekä mahdollisuus katsella myös muita vaihtoehtoja. Usein se ensimmäinen valinta on se oikea.